Keleti Nyelvek Blogja

A kínai, japán és egyéb távolkeleti nyelveket tanulók és tanítók szubkultúrájának hírei eseményei.

Fő szponzorunk:

Friss topikok

Utolsó kommentek

2012.04.16. 08:24 Keleti Nyelvek Iskolája

Kilenc kincs a japán nyelvtanuláshoz

Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb szempontok a japán nyelvtanuláshoz.

1. A célkitűzés nagyon fontos! Célkitűzés lehet egy konkrét időpontra belőtt nyelvvizsga, még ha egyébként nem is elvárás, nagyon erősen motivál, ha tudod, hogy mikor fogsz utazni Japánba.
2. Minden nap foglalkozz a nyelvvel, és itt minden ér! Pl. felismerni minél több karaktert a sushi bárban, az anime képregényben, a harcművészeti dojodban, japán nyelvű újságban. A kezdők minden nap búvárkodjanak ki legalább egy japán nyelvű zenét, filmrészletet, sportklipet stb. Ez beleférhet akár napi tíz percbe is, és mégis nagyon sokat számít.
3. Sajnos mindenki felejt... De van egy jó trükk arra, hogy minél kevesebbet felejtsünk el az órán tanultakból: az óra után, amilyen gyorsan csak lehet, át kell ismételni az anyagot. Így sokkal több rész megmarad a fejünkben.
4. A szavak tanulását megkönnyíti, ha a szótárfüzetet kiszínezzük. Érdemes úgy színezni, hogy milyen ragozási csoportba tartoznak az igék vagy a melléknevek.
5. A szavak tanulásakor fontos, hogy ne csak nézzük a szótárfüzetünket, hanem aktívan tanuljuk is a szavakat. Ez azt jelenti, hogy az egyik oldalát letakarjuk, és a másik oldalt nézve megpróbáljuk felmondani azt. Ha valamelyik szó nem jut eszünkbe, ceruzával megcsillagozzuk. A következő körben már csak a csillagos szavakra térünk vissza. Ha már valamelyiket magunktól is tudjuk, kiradírozzuk a csillagot. Addig folytatjuk a köröket, amíg el nem tűnik az összes csillag.
6. A kanjik írásának gyakorlásakor fontos, hogy ki is mondjuk az olvasatukat. Így nem csak a képe marad meg, hanem a hangalakja is.
7. A kanji-tanulást megkönnyítheted és élvezetessé teheted, ha kártyákat készítesz belőlük, egyik oldalán a kanji-összetétellel, másik oldalán annak olvasatával és jelentésével. Akár a metrón is lehet olvasgatni!
8. Próbálj ki minél több módszert a kanji tanulásra. Van, akinek a sorminta írás jön be, van, akinek a kártyás módszer. Van, aki teljes szövegeket másol le, mert kontextusban jegyzi meg. Próbáld végig mindet. Vannak már okostelefonra alkalmazások is. (Pl. Skritter stb.)
9. A megszerzett tudást használni kell! Ha tíz szót tanultál eddig, akkor gondold végig, írd le, mondd el az összes lehetséges kombinációt. Ahogy bővül a tudásod, bővül a lehetőségek száma is. Beszélj, írj, ha más nincs, magadnak, magadban! Gondolkozz az adott nyelven, ezt a villamoson, a dugóban, a postán sorban állva, zuhanyozás közben is lehet. 
Ha kérdésed van, ne feledd, mi mindig itt vagyunk!
 
Keleti Nyelvek Iskolája 






2 komment

Címkék: nyelvtanulás tanulás írásjegyek japán nyelvtanulás keleti nyelvek iskolája


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.05.04. 07:59:02

Ami még talán hasznos lehet haladó szinttől, az az egynyelvű szótárak (kandzsiszótár is) használata - nekem nagyon bejött.
Persze egynyelvű szótárból (国語辞典) is sokféle van, de talán kezdetnek jó lehet egy olyan szótár, amit ált. iskolások számára készítettek. Az ilyen szótárakban a kandzsik száma is kevesebb, és a magyarázatok is sokkal könnyebben érthetőbbek. Én régen a 三省堂 例解小学国語辞典-t használtam, szerintem nagyon jó.

Nandemo Nai 2013.03.26. 21:56:27

Egy apróbb helyreigazítás: olyan nincs, hogy "anime képregény". A japán képregény a manga, a japán animációs filmeket hívják animének.

Nekem az Obenkyo nevű androidos program segített sokat a kanjitanuláshoz. Sok esetben ugyanis azt hittem, hogy már ismerem az adott kanjit, mert szövegben, írott formában el tudtam őket olvasni. Aztán mikor le kellett volna rajzolni, akkor jöttem rá, hogy hoppá, nem tudom őket hibátlanul leírni, vagy ha igen, akkor sem jött "csípőből", gondolkozni kellett rajtuk. Szóval letöltöttem az Obenkyo-t, amiben van egy olyan funkció is, hogy a program megadja jelentést (angolul) és hiraganával az olvasatokat, a tanulónak pedig le kell rajzolnia a kanjikat. A program figyeli a vonássorrendet is, ha hibás, akkor nem ad pontot. Egyedileg lehet variálni, hogy mely kanjikat gyakoroltassa, és hogy milyen módszerrel adja az új feladványt (mindig kérdezze a lista összes kanjiját, vagy csak azokat, amiket hibásan írtunk). Továbbá lehet vele partikulákat és szókincset is gyakorolni, bár ezeket a funkciókat én elég keveset használtam. Plussz egy rövid nyelvtani összefoglalót is beleépítettek, habár ezt bevallom őszintén, még nem olvastam végig, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni. Egy szó, mint száz, én imádom ezt az alkalmazást, kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznosnak tartom.
süti beállítások módosítása